Un camí carregat d’història

Ara feia molts dies que no caminava. O, per a ser més precisos, ara feia molts dies que no caminava gaire, i és per aquesta raó que sabia que els 13 quilòmetres de l’excursió d’avui, per més que el desnivell acumulat de 284 metres no sigui gran cosa, tindria conseqüències per a mi. Com a poc un cruiximent de nivell 7,5 o 8 sobre una escala de deu durant un parell de dies. És el que té caure en períodes perllongats d’inactivitat, siguin quines siguin les raons que t’hi porten. Ara, resoltes satisfactòriament totes les qüestions que m’han tingut apartat dels camins, estic ben decidit a recuperar la normalitat i, per tant, a no perdre’m cap sortida.

La coordinació d’avui corresponia al Jordi Jubert i al Joan Sellarés. El Pere Torra, que també hi havia de ser, he sabut que es recupera satisfactòriament d’una intervenció que acabarà amb les seves fatigues, cosa que celebro moltíssim. Des d’aquí li envio una forta abraçada, si es deixa i els metges no ho prohibeixen. Així que el Jordi i el Joan ens han guiat per camins de la Vall del Riu Corb, en una excursió circular que resseguint el curs del riu comença i acaba a Guimerà, dibuixant un perfil molt més accidentat que el que ens ha descrit el Jordi a l’inici de la marxa; una argúcia de gat vell per a animar als 28 caminadors que avui els hem seguit.

A primera hora ja es veia que avui faria un bon dia. A l’anada, per l’obaga del marge esquerre del Corb, feia fresca, que no fred. El camí que hem fet passa per les restes del Convent de Vallsanta i per Ciutadilla, on hem esmorzat a la plaça del Marquès perquè al Castell (540 m), on estava previst, feia un vent gelador. Després, hem travessat la carretera i el riu, ja de tornada cap a Guimerà, i hem enfilat el Camí de les Deveses, que ens ha menat al Santuari de la Bovera (592 m). En aquest tram el sol ja ens tocava de ple i tots ens hem tret roba. Ha fet, doncs, un dia magnífic de sol que ens ha permès gaudir de les vastes vistes que ofereixen les talaies que hem trobat al nostre camí.

Castell de Ciutadilla
Castell de Ciutadilla

Aquestes contrades són carregades d’història. Guimerà és una vila de carrers estrets i traçat irregular que encara és capaç d’evocar els temps medievals. Les cases de pedra, els detalls decoratius de façanes, portes i finestres, les arcades i els porxos, li confereixen un encant especial. Les restes del castell, del s. XI, entorn del qual es va conformar la vila, i l’Església de Santa Maria, també del s. XI, formen part d’un patrimoni que compta amb alguns altres edificis d’interès dintre del nucli històric. També en la rodalia, ja que tant el Santuari de la Bovera com les restes del Monestir de Valldaura en formen part. A Bovera, al costat de l’ermita actual, hi ha part del claustre romànic del monestir cistercenc que va ser, fundat el s. XII i filial del de Vallbona de les Monges. Monges eren les qui se’n cuidaven des de l’inici i monges foren les que, cent anys després, van baixar fins a tocar del riu per a fundar el de Valldaura, actiu fins a finals del s. XVI.

Interior de l'ermita del Santuari de la Bovera
Interior de l’ermita del Santuari de la Bovera
Jo sense sol i tu sense fe, no tenim res a fer
“Jo sense sol i tu sense fe, no tenim res a fer”. Santuari de la Bovera.

La part bona del cruiximent d’avui és que, quan anava a dutxar-me, la bàscula del bany ha dit que pesava 600 gr. menys que ahir. Però no tot són flors i violes: excursió a banda, el més bonic dels meus dijous és que no he de cuinar —no m’agrada gens— perquè dinem a ca la sogra, i això té l’inconvenient que, com em cuida molt bé, a hores d’ara ja els he recuperat. Avui, però, la cosa ha anat una mica diferent. L’ascensor no funcionava i he hagut de pujar set pisos a peu, per a acabar-me d’adobar.

Guimerà
Guimerà
Advertisement

One thought on “Un camí carregat d’història

  1. I jo preocupat pensant que t’ha n’havies trencat en vuit trossos sobre deu i no, el diccionari em diu que estàs bé i me n’alegro, però poca penitència són els set pisos 🙂

    Millorat

    Liked by 1 person

Deixa aquí el teu comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s